A VIII. FIFTA Lábtenisz Világbajnokság Észak-Cipruson...

Forrás: estihirlap.hu | Kovácsfi Barna | Az eredeti cikk ITT olvasható




Három ezüstöt és öt bronzérmet gyűjtött a magyar csapat Cipruson, az október 19–24. között rendezett XI. lábtenisz-világbajnokságon. Elsőre talán felkapjuk a fejünket a hír hallatán, de annyira azért nem kell meglepődnünk. Számos világbajnokunk van már ebben a sportágban, akik különösebb visszhang és rivaldafény nélkül ünnepelhették címüket, pedig megérdemelnék az elismertséget…



Lábtenisz. Ismerjük ezt a sportot, ha nem is ezen a néven, de mindnyájan „lábtengóztunk” a Balaton-parton, mezítláb vagy cipőben, hálóval vagy anélkül, jobb esetben focilabdával. Sajnos elfeledtük ezt a sportágat, s ma már nem mindenki tudja, miről is van szó. Méltatlanul kevesen űzik ezt a kiegészítő játékot, pedig rendkívül hasznos és látványos, könnyen tanulható, ha az embernek van egy parányi labdaérzéke, legyen szó focistáról, teniszezőről, röplabdásról, vagy akár kézilabdázóról, de még a küzdősportok világából – így a birkózók és a cselgáncsozók közül – is akadnak kiváló játékosok…



Innen 1800 km-re azonban világbajnokságot rendezett a nemzetközi szövetség. Igen, VILÁGBAJNOKSÁGOT, 24 nemzet részvételével, és nem is akárhol: Ciprus szívében, Nicosiában. Itt annyira megbecsült a sportág, hogy nem is lehetett kérdés, az ország legexkluzívabb hotelében szállásolják el az egyes küldöttségeket. Nem panaszkodhattunk tehát, még akkor sem, ha a helyi taxis szerint ez „csak” Észak-Ciprus legjobb szállója, szerinte délen van egy ennél is szuperebb. Ám legyen.



A magyar delegátus önerőből persze nem tudta volna megfizetni, hogy hazáját képviselje a világ legrangosabb eseményén, a csekély szponzoráció mellett (ez úton is KÖSZÖNJÜK: OTP Bank Zrt. | Agro-Med 2004 Bt. | Saller Hungary ) zsebükbe kellett nyúlni fiataljainknak, akik mindenáron meg akarták mutatni, hogy a legjobbak közt a helyük. Meg is tették.



Idén először a férfi, női és junior mezőny mellett, az U21-es korosztály versengésével is bővült a mezőny, aminek mi, magyarok, igencsak örvendhettünk. Két ezüstöt köszönhetünk a 21 év alattiaknak: vegyes párosban, valamint a hármasok vegyesében is a magyar csapat állhatott a dobogó második fokára.



Az aranyéremhez Fördős Soma állt a legközelebb a mieink közül az Atatürk Spor Salonu parkettáján. A juniorok egyéni viadalában Kántor István tanítványa kiváló játékkal menetelt a döntőig, ahol a román színekben versenyző Norbert Varo roppant kiélezett mérkőzésen szerezte meg az elsőséget. Érdekes, hogy Norbi, vagyis „Nono”, ahogy mindenki szólította, ízig-vérig magyar fiatalember…



A szinte minden számban taroló románok a nap végén feltehették volna a fejükre a „lábteniszkoronát”. A sportág csúcsa, a férfi hármasok döntője nem véletlenül az utolsó szám minden versenyen: a leglátványosabb játékot, a legnagyobb taktikai- és ütőcsatákat ez a játék kínálja.



A francia és a román trió fináléja nemcsak szemet gyönyörkedtető ollózásokat, fifikás rövidítéseket, zseniális „talpas pöriket”, de elképesztő izgalmakat is hozott, és végül döntő szettben 13:11-es francia győzelmet. Világszínvonalú befejezése, egy világszínvonalú tornának.



A magyar válogatott fényes éremkollekciójának köszönhetően az éremtábla harmadik helyén végzett, Románia és Franciaország mögött, megelőzve olyan államokat, mint Brazília, Portugália, Törökország vagy Horvátország… Külön kiemelendő, hogy minden(!) magyar induló éremmel tért haza Ciprusról.



Egy ilyen esemény remélhetőleg a sportág dinamikus fejlődését vonja maga után, mind hazai, mind nemzetközi szinten, s a nem is olyan távoli jövőben talán nem kell Ciprusig utazni, hogy magyar világbajnoki aranyért szurkolhassunk.










XI. LÁBTENISZ-VILÁGBAJNOKSÁG, CIPRUS

Magyar ezüstérmesek:

Junior egyéni: FÖRDŐS SOMA U21

U21 páros mix: ASZÓDI DIÁNA, KISS ÁDÁM, SOÓS BARBARA, SZABÓ LÁSZLÓ

U21 hármas mix: ASZÓDI DIÁNA, FÖRDŐS SOMA, KISS ÁDÁM, NAGY NÓRA, SOÓS BARBARA, SZABÓ LÁSZLÓ

Magyar bronzéremesek:

Junior páros: FÖRDŐS SOMA, KISS MÁTÉ, OLÁH MÁTÉ

Női páros: ASZÓDI DIÁNA, NAGY NÓRA, SOÓS BARBARA

Férfi páros: HALMÁGYI ZOLTÁN, LAKICS BALÁZS, OLÁH TAMÁS, SZABÓ LÁSZLÓ

Férfi hármas: HALMÁGYI ZOLTÁN, KISS ÁDÁM, LAKICS BALÁZS, OLÁH TAMÁS, SZABÓ LÁSZLÓ, TÖMBÖLY DÁVID

Hármas mix: ASZÓDI DIÁNA, HALMÁGYI ZOLTÁN, NAGY NÓRA, OLÁH TAMÁS, SOÓS BARBARA, TÖMBÖLY DÁVID

Vezetők és edzők: Halmai Miklós, Kántor István, Kovácsfi László és Oláh Tamás.

--------------------------------------------------------------------------

A Magyar Csapat Támogatói:




Agro-Med 2004 Bt.



szegedilabtenisz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram